Choose your language

wtorek, 14 października 2014

OWOCOWY DESER



     Mamy jesień, w sklepach nie znajdziemy już świeżych wiśni lub truskawek. Ale to nic, dla chcącego nic trudnego :)



Składniki:

1 szklanka świeżych wiśni lub mrożonych Hortex

1 szklanka świeżych truskawek lub mrożonych Hortex

1 mały kubeczek jogurtu Gratka o smaku truskawkowym


     Pierwszy sposób: Świeże wiśnie myjemy, przekrajamy na połówki i drylujemy. Truskawki dokładnie myjemy by wyplukać z nich wszelkie zanieczyszczenia, szypułkujemy i przekrajemy na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości truskawki). Wszystko wsypujemy do miseczki i zalewamy zimnym jogurtem truskawkowym. Nie dosładzamy już niczym bo owoce same w sobie są słodkie :)




     Drugi sposób: Mrożone truskawki i wiśnie, kładziemy na sito i czekamy aż się rozmrożą. Na koniec odsączamy pozostały sok (ja lubię je opłukać letnią wodą bo są często mocno słodkie). Wsypujemy wszystko do miseczki i zalewamy jogurtem truskawkowym :)



     Możemy tak mieszać różne owoce które są lekko strawne np. jagody, porzeczki, borówki, jeżyny, pomarańczę, mandarynki (wszelkie cytrusy), banany, brzoskwinie, morele, nektarynki. W ograniczonych ilościach winogrona i bardzo rzadko wiśnie lub czereśnie które jednak są ciężko strawne. Pamiętajmy też by większe owoce takie jak np. morele, brzoskwinie obierać ze skórki dzięki czemu łatwiej będą nam się trawić. 


AJ.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz