Mamy jesień,
w sklepach nie znajdziemy już świeżych wiśni lub truskawek. Ale to nic, dla
chcącego nic trudnego :)
Składniki:
1 szklanka
świeżych wiśni lub mrożonych Hortex
1 szklanka
świeżych truskawek lub mrożonych Hortex
1 mały kubeczek
jogurtu Gratka o smaku truskawkowym
Pierwszy
sposób: Świeże wiśnie myjemy, przekrajamy na połówki i drylujemy. Truskawki
dokładnie myjemy by wyplukać z nich wszelkie zanieczyszczenia, szypułkujemy i
przekrajemy na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości truskawki).
Wszystko wsypujemy do miseczki i zalewamy zimnym jogurtem truskawkowym. Nie
dosładzamy już niczym bo owoce same w sobie są słodkie :)
Drugi
sposób: Mrożone truskawki i wiśnie, kładziemy na sito i czekamy aż się
rozmrożą. Na koniec odsączamy pozostały sok (ja lubię je opłukać letnią wodą bo
są często mocno słodkie). Wsypujemy wszystko do miseczki i zalewamy jogurtem
truskawkowym :)
Możemy tak
mieszać różne owoce które są lekko strawne np. jagody, porzeczki, borówki,
jeżyny, pomarańczę, mandarynki (wszelkie cytrusy), banany, brzoskwinie, morele,
nektarynki. W ograniczonych ilościach winogrona i bardzo rzadko wiśnie lub
czereśnie które jednak są ciężko strawne. Pamiętajmy też by większe owoce takie
jak np. morele, brzoskwinie obierać ze skórki dzięki czemu łatwiej będą nam się
trawić.
AJ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz