Choose your language

wtorek, 14 października 2014

Sałatka Gyros



Chciałabym polecić sałatkę Gyros którą robię dosyć często na spotkania rodzinne, imprezy z przyjaciółmi oraz na co dzień. Starcza na parę dni jeśli jest robiona na co dzień a na imprezie zazwyczaj znika po godzinie .Niżej podsyłam przepis.

SKŁADNIKI
·         pierś z kurczaka
·         przyprawa Gyros
·         1 łyżka masła
·         1 puszka kukurydzy konserwowej
·         ogórków konserwowych
·         niewielkie czerwone cebule
·         średnia kapusta pekińska
·         ketchup
·         majonez
Sałatka Gyros

PRZYGOTOWANIE

Krok 1

Kroimy w drobną kosteczkę ogórki, w drobne i cienkie piórka cebulę, pierś kurczaka na drobne kawałeczki takie jak w gyrosie, kapustę siekamy w piórka, kukurydzę odsączamy z płynu.
Mięso posypujemy 2 łyżkami przyprawy Gyros (sporo zostanie na następny raz lub jako marynata do innych dań) i mieszamy w osobnej misce, żeby połączyła się z mięsem.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy kurczaka na tyle długo żeby się wysmażył na pół-chrupiąco , a potem czekamy aż przestygnie.

Krok 2                           

W misce układamy warstwowo:
mięso
ketchup
ogórki
cebula
kukurydza
majonez
ketchup
kapusta
(dla wielbicieli majonezu można dodać jeszcze jedną warstwę majonezu, ale uważam że jest to już przesada).

Smacznego!
Autor Małgosia


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz