Chciałabym polecić sałatkę Gyros
którą robię dosyć często na spotkania rodzinne, imprezy z przyjaciółmi oraz na
co dzień. Starcza na parę dni jeśli jest robiona na co dzień a na imprezie
zazwyczaj znika po godzinie .Niżej podsyłam przepis.
SKŁADNIKI
·
1 pierś z kurczaka
·
przyprawa Gyros
·
1 łyżka masła
·
1 puszka kukurydzy konserwowej
·
7 ogórków konserwowych
·
2 niewielkie czerwone
cebule
·
1 średnia kapusta
pekińska
·
ketchup
·
majonez
Sałatka Gyros |
PRZYGOTOWANIE
Krok 1
Kroimy
w drobną kosteczkę ogórki, w drobne i cienkie piórka cebulę, pierś kurczaka na
drobne kawałeczki takie jak w gyrosie, kapustę siekamy w piórka, kukurydzę
odsączamy z płynu.
Mięso
posypujemy 2 łyżkami przyprawy Gyros (sporo zostanie na następny raz lub jako
marynata do innych dań) i mieszamy w osobnej misce, żeby połączyła się z
mięsem.
Na
rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy kurczaka na tyle długo żeby
się wysmażył na pół-chrupiąco , a potem czekamy aż przestygnie.
Krok
2
W misce układamy warstwowo:
mięso
ketchup
ogórki
cebula
kukurydza
majonez
ketchup
kapusta
(dla wielbicieli majonezu można dodać jeszcze jedną warstwę majonezu, ale uważam że jest to już przesada).
mięso
ketchup
ogórki
cebula
kukurydza
majonez
ketchup
kapusta
(dla wielbicieli majonezu można dodać jeszcze jedną warstwę majonezu, ale uważam że jest to już przesada).
Smacznego!
Autor
Małgosia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz