Pyszny
przepis na urozmaicenie cukinii. Mięsożercy nawet się nią będą zajadać
1 duża cukinia
0,5 kg mięsa drobiowego
2 łyżeczki sosu Tabasco
ser (zależy od wielkości cukinii i tego jak bardzo go lubicie :) )
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz do smaku
Cukinię przekrajmy na pół, wydrążamy środek (nie wywalamy, można go udusić na patelni z warzywami). Cukinię nasolić od środka i odstawić na pół godziny do godziny by puściła wodę która należy odlać. Mięso wrzucamy do miski, dodajemy tabasco, koncentrat pomidorowy, trochę sera, doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy.
Gdy cukinia już odstoi swój czas, napełniamy jej środek mięsem. Kładziemy na blasze wysmarowanej oliwą z oliwek lub olejem. Wstawiamy do piekarnika na 200 stopni i pieczemy 30-40 minut (nastawiamy na górę i dół). Po tym czasie wyjmujemy cukinie i posypujemy obficie serem. Wstawiamy ponownie do piekarnika by ser się zapiekł.
Można jeść bez dodatków lub z pieczonymi ziemniaczkami. U mnie to jest hit, na przełamanie obiadowej nudy ;)
1 duża cukinia
0,5 kg mięsa drobiowego
2 łyżeczki sosu Tabasco
ser (zależy od wielkości cukinii i tego jak bardzo go lubicie :) )
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz do smaku
Cukinię przekrajmy na pół, wydrążamy środek (nie wywalamy, można go udusić na patelni z warzywami). Cukinię nasolić od środka i odstawić na pół godziny do godziny by puściła wodę która należy odlać. Mięso wrzucamy do miski, dodajemy tabasco, koncentrat pomidorowy, trochę sera, doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy.
Gdy cukinia już odstoi swój czas, napełniamy jej środek mięsem. Kładziemy na blasze wysmarowanej oliwą z oliwek lub olejem. Wstawiamy do piekarnika na 200 stopni i pieczemy 30-40 minut (nastawiamy na górę i dół). Po tym czasie wyjmujemy cukinie i posypujemy obficie serem. Wstawiamy ponownie do piekarnika by ser się zapiekł.
Można jeść bez dodatków lub z pieczonymi ziemniaczkami. U mnie to jest hit, na przełamanie obiadowej nudy ;)
AJ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz