SZARLOTKA Z PAJĄKIEM
NALEWKA WAMPIRA Z ROBAKIEM
KRWISTY DRINK Z DUCHAMI
DESER Z PAJĄKAMI
KRWAWE JAJA I PAJĄKI Z JAJ
ZUPA Z DYNI
Przepis
Przepis jest bardzo prosty wystarczy nam:
ZUPA Z DYNI
Ciasto po którym chodzi pająk a jabłka wyglądają jak robaki :)
SZARLOTKA Z PAJĄKIEM
Składniki:
2 jajka
Szklanka cukru
Cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Pół szklanki oleju
6 dużych jabłek (ja wole słodkie by nie dosypywać cukru)
2 łyżki bułki tartej
Cynamon (około 3-4 łyżeczek)
Cukier do smaku (by osłodzić np. kwaśne jabłka)
Łączymy mokre składniki (jajka, olej), dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy wszystko razem. Dodajemy do masy mąkę i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dosypujemy maki. Ciasto musi mieć konsystencję kruszącej się kulki. Dzielimy ciasto na dwie części, jedna część musi być większa do wylepienia spodu i boków blaszki. Wkładamy cisto do zamrażalki i w tym czasie zajmujemy się jabłkami.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami, usuwamy ewentualne pestki jakie wpadły do miski. Dodajemy cynamon oraz bułkę tarta i mieszamy. Jeśli jabłka są kwaśne, dodajemy cukru.
Smarujemy blaszkę margaryną i posypujemy bułką tartą. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i większą częścią ciasta oblepiamy spód blaszki oraz jej boki (tak na wysokość około 2 cm). Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach. Na środek ciasta kładziemy jabłka i równo je rozkładamy w blaszce ( tak by były wysokością na równi z bocznymi ściankami ciasta).
Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy z niej cienkie paseczki które należy ułożyć na wzór pajęczyny. Szklanką i kieliszkiem wycinamy dwa kółka które będą głową i odwłokiem pająka, a z reszty ciasta wycinamy małe odnóża pająka. Pająka układamy na pajęczynie. Resztę ciasta możemy rozwałkować i wylepić nim na około nasze cisto co przytwierdzać pajęczynę do boków.
Pozostaje nam wstawić cisto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Mała podpowiedź, by spód nam nie znikł ;) Przed wyłożeniem jabłek do formy, możemy wstawić na 5 minut ciasto do rozgrzanego piekarnika by spód troszkę nam wyrósł :)
NALEWKA WAMPIRA Z ROBAKIEM
Po tym czasie zalałam spirytusem 200 ml i zostawiłam na parę miesięcy. Na koniec oddzieliłam żurawinę od soku i gotowe.
( zdjęcia dodam jak będę w warszawie)
Autor: Laura |
KRWISTY DRINK Z DUCHAMI
Przepis
Przepis jest bardzo prosty wystarczy nam:
- sok pomidorowy 1 litr soku
- nie duża buteleczka wódki czystej
Sposób przygotowania: Jest bardzo prosty najpierw wlewamy kieliszek czystej wódki potem zalewamy sokiem pomidorowym i gotowe.najlepiej podawać w wysokich szklankach
Taka mała ciekawostka drink jest bardzo dobry na kaca wiec można po imprezie go spokojnie wypić i się podleczyć
Autor: Małgosia
Świetne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńdziękujemy!
OdpowiedzUsuń