Choose your language

środa, 29 października 2014

SMACZNEGO NA HALLOWEEN!



SZARLOTKA Z PAJĄKIEM

NALEWKA WAMPIRA Z ROBAKIEM

KRWISTY DRINK Z DUCHAMI

DESER Z PAJĄKAMI 

KRWAWE JAJA I PAJĄKI Z JAJ
ZUPA Z DYNI


Ciasto po którym chodzi pająk a jabłka wyglądają jak robaki :)



SZARLOTKA Z PAJĄKIEM



Składniki:
2 jajka
Szklanka cukru
Cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Pół szklanki oleju
6 dużych jabłek (ja wole słodkie by nie dosypywać cukru)
2 łyżki bułki tartej
Cynamon (około 3-4 łyżeczek)
Cukier do smaku (by osłodzić np. kwaśne jabłka)

Łączymy mokre składniki (jajka, olej), dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy wszystko razem. Dodajemy do masy mąkę i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dosypujemy maki. Ciasto musi mieć konsystencję kruszącej się kulki. Dzielimy ciasto na dwie części, jedna część musi być większa do wylepienia spodu i boków blaszki.  Wkładamy cisto do zamrażalki i w tym czasie zajmujemy się jabłkami.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami, usuwamy ewentualne pestki jakie wpadły do miski. Dodajemy cynamon oraz bułkę tarta i mieszamy. Jeśli jabłka są kwaśne, dodajemy cukru.
Smarujemy blaszkę margaryną i posypujemy bułką tartą. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i większą częścią ciasta oblepiamy spód blaszki oraz jej boki (tak na wysokość około 2 cm). Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach. Na środek ciasta kładziemy jabłka i równo je rozkładamy w blaszce ( tak by były  wysokością na równi z bocznymi ściankami ciasta).
Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy z niej cienkie paseczki które należy ułożyć na wzór pajęczyny. Szklanką i kieliszkiem wycinamy dwa kółka które będą głową i odwłokiem pająka, a z reszty ciasta wycinamy małe odnóża pająka. Pająka układamy na pajęczynie. Resztę ciasta możemy rozwałkować i wylepić nim na około nasze cisto co przytwierdzać pajęczynę do boków.
Pozostaje nam wstawić cisto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Mała podpowiedź, by spód nam nie znikł ;) Przed wyłożeniem jabłek do formy, możemy wstawić na 5 minut ciasto do rozgrzanego piekarnika by spód troszkę nam wyrósł :)




NALEWKA WAMPIRA Z ROBAKIEM 






Najpierw zasypałam cukrem żurawinę ( 1 l ) i zostawiłam w kuchni w słoju na 5 dni. 
Po tym czasie zalałam spirytusem 200 ml i zostawiłam na parę miesięcy. Na koniec oddzieliłam żurawinę od soku i gotowe. 
( zdjęcia dodam jak będę w warszawie)











Autor: Laura













KRWISTY DRINK Z DUCHAMI

Przepis

Przepis jest bardzo prosty wystarczy nam:

  •  sok pomidorowy 1 litr soku 
  • nie duża buteleczka wódki czystej 
Sposób przygotowania:  Jest bardzo prosty najpierw wlewamy kieliszek czystej wódki potem zalewamy sokiem pomidorowym i gotowe.najlepiej podawać w wysokich szklankach
Taka mała ciekawostka drink jest bardzo dobry na kaca wiec można po imprezie go spokojnie wypić i się podleczyć

                                                                    Autor: Małgosia
DESERY Z PAJĄKAMI




Autor: Laura


KRWAWE JAJA I PAJĄKI Z JAJ


 Autor: Laura

ZUPA Z DYNI








2 komentarze: