Choose your language

sobota, 1 listopada 2014

Schab Pieczony ze śliwkami

Dzisiaj podam wam mój przepis dla tych co lubią dobrze zjeść -  na schab pieczony ze śliwkami, przepis dla 4 osób

Schab pieczony - składniki


  • schab bez kości - 2 kilogramy
  • przyprawa soczysty kurczak 
  • dowolne zioła
  • czosnek
  • margaryna - 3 łyżeczki
  • śliwki 25 dekagramów
Sposób przygotowania:

  1. Schab myjemy i osuszamy grubym ręcznikiem następnie nacieramy przyprawami soczysty kurczak , zakupionymi dowolnymi ziołami oraz czosnkiem
  2. Na patelni roztapiamy margarynę, śliwki obieramy ze skórki i wykrajamy pestki następnie dzielimy na cztery części
  3. Do woreczka wkładamy schab, wlewamy margarynę oraz dodajemy śliwki.Wszystko szczelnie zamykamy i mieszamy w woreczku.Odstawiamy na 1 godzinę
  4. Po tym czasie schab wstawiamy do nagrzanego piekarnika nastawiamy 170 stopni na około 1,5 godziny i czekamy
  5. Po 90 minutach wyjmujemy schab usuwamy górną cześć folii i pozostawiamy przez ok 10 minut gotowy schab kroimy  w plastry ,następnie układamy na półmisku razem z upieczonymi śliwkami, polewamy sosem z woreczka.Podajemy z ziemniakami i dowolna surówką.



W trakcie pieczenia nastąpi rozszczelnienie folii. Jest to zjawisko pożądane

Danie dla cierpliwych i bardzo głodnych

                                                             Autor:Małgosia




1 komentarz:

  1. Mniam mniam...wygląda pysznie...:)
    Chociaż ja nie przepadam za połączeniem mięsa z owocami...:) ale ze śliwką jeszcze zjem...:)

    OdpowiedzUsuń