Schab pieczony - składniki
- schab bez kości - 2 kilogramy
- przyprawa soczysty kurczak
- dowolne zioła
- czosnek
- margaryna - 3 łyżeczki
- śliwki 25 dekagramów
Sposób przygotowania:
- Schab myjemy i osuszamy grubym ręcznikiem następnie nacieramy przyprawami soczysty kurczak , zakupionymi dowolnymi ziołami oraz czosnkiem
- Na patelni roztapiamy margarynę, śliwki obieramy ze skórki i wykrajamy pestki następnie dzielimy na cztery części
- Do woreczka wkładamy schab, wlewamy margarynę oraz dodajemy śliwki.Wszystko szczelnie zamykamy i mieszamy w woreczku.Odstawiamy na 1 godzinę
- Po tym czasie schab wstawiamy do nagrzanego piekarnika nastawiamy 170 stopni na około 1,5 godziny i czekamy
- Po 90 minutach wyjmujemy schab usuwamy górną cześć folii i pozostawiamy przez ok 10 minut gotowy schab kroimy w plastry ,następnie układamy na półmisku razem z upieczonymi śliwkami, polewamy sosem z woreczka.Podajemy z ziemniakami i dowolna surówką.
W trakcie pieczenia nastąpi rozszczelnienie folii. Jest to zjawisko pożądane
Danie dla cierpliwych i bardzo głodnych
Autor:Małgosia
Autor:Małgosia
Mniam mniam...wygląda pysznie...:)
OdpowiedzUsuńChociaż ja nie przepadam za połączeniem mięsa z owocami...:) ale ze śliwką jeszcze zjem...:)