Choose your language

niedziela, 19 października 2014

SAŁATKA PRZEKŁADANIEC


 


·            *  1 średni brokuł
·            *  5-6 jajek
·            *  6 średnich pomidorów
·            *  1 jogurt naturalny
·            *  Suszony koperek (lub świeży)









     Brokuł, kroimy na kawałki i gotujemy by był miękki ale się nie rozpadał (nie może z niego powstać miękka papka).  Jajka gotujemy na twardo (do wody dosyp pół łyżeczki soli to jajka nie będą pękać). Pomidory wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem by skórka odeszła, po około minucie wyjmujemy je i obieramy ze skórki.

     
     Jogurt mieszamy z koperkiem (ilość koperku zależy od tego jak intensywny chcemy mieć smak). Obcinamy różyczki z brokułu, pomidory kroimy w kawałki a jajka w plasterki. Teraz zaczynamy zabawę w układanie warstwowe.

     Na początek brokuł (solimy lekko), następnie plasterki jajek (tą warstwę możemy mocniej posolić) i na koniec pomidory (również solimy). Jeśli zostaną nam jakieś brokuły możemy nimi przyozdobić pomidory :) Na koniec polewamy wszystko jogurtem i wstawiamy do lodówki by się wszystko przegryzło. 







AJ.

1 komentarz:

  1. Wygląda super apetycznie!:))) Już się robię głodna, choć przed chwilą zjadłam obiad:)))...

    OdpowiedzUsuń