Składniki:
· 230 g filetu z indyka
·
Oliwa z oliwek ( 2-3 łyżki)
·
Mały bakłażan
·
Jedna torebka ryżu (100g)
·
kurkuma
·
Sól, pieprz ziołowy
·
Bułka np. kajzerka
·
masło
Przygotowanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Możemy go gotować
nawet 5 minut dłużej by był lepki.
Bakłażana kroimy w plastry grubości ok. pół cm, doprawiamy
do smaku solą i pieprzem. Kładziemy go na blasze wysmarowanej oliwą z oliwek. Mięso
kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem,
dosypujemy około 2 łyżeczki kurkumy i dokładnie mieszamy by wszystkie kawałki były
obtoczone przyprawami. Mięso dokładamy na blachę do bakłażana. Wstawiamy do
piekarnika, pieczemy w 200 stopniach przez około 15-20 minut.
Bułkę kroimy poziomo w kawałki. Na każdy kawałek kładziemy
odrobinę masła. Wkładamy do piekarnika obok bakłażanów i mięsa (nie koniecznie
na blachę, można na około gdzie jest miejsce), pieczemy 5 minut by masło się roztopiło
a bułka stała się chrupiąca.
Układanie kompozycji:
Kładziemy na talerz jeden plaster bakłażana (największy),
następnie porcję ryżu (najlepiej grubości plastra bakłażana). I ponownie
powtarzamy czynność tylko wybieramy już mniejszy plaster bakłażana niż poprzedni
by nam powstał stożek. Wysokość dania zależy od ilości porcji jakie chcecie
stworzyć. Im więcej porcji tym niższe będą stożki. Na sam wierz kładziemy ryz a
na ryz kawałki upieczonego indyka.
Resztki kawałków indyka kładziemy obok porcji, a po
przeciwnej stronie po 2-3 kromki pieczywa.
Dzieląc na 3 porcje, jedna porcja zawiera ok. 290 kcal, 20g białka, 37g węglowodanów, 9g tłuszczu.
Smacznego :)
AJ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz