Choose your language

wtorek, 14 października 2014

ZUPA KREM Z POMIDORÓW



Dobra również dla dzieci bo bez skórki :)
Składniki:
2 średnie pomidory
2 szklanki wywaru (chudy wywar z ¼ piersi kurczaka, pietruszki, marchewki, natki)
Pół małego jogurtu naturalnego łagodnego Danone
Świeża natka pietruszki, sól i pieprz ziołowy

     Oczyszczamy ugotowany wywar (wyjmujemy warzywa, nać wywalamy, kurczaka kruszymy w kawałki na talerz). Pomidory obieramy ze skórki (wkładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na minutę. Po wyjęciu zdejmujemy skórkę). Wycinamy z pomidorów twardą szypułkę, kroimy je w kawałki i wrzucamy do wywaru. Stawiamy na ogień (na 5 – 10 minut, w zależności od wielkości kawałków) aż się pomidory przegotują by nie były surowe.
  
   Zdejmujemy garnek z ognia, przelewamy wszystko do pojemnika do blendowania, dodajemy ugotowaną marchewkę, świeżą natkę pietruszki , pokruszonego kurczaka i wszystko razem blendujemy.  Następnie wlewamy jogurt naturalny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Wszystko mieszamy, podajemy na ciepło. Można dodać kilka groszków ptysiowych dla ozdoby.
Jeśli chcecie by smak zupy był bardziej wyrazisty możecie dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego lub 1-2 pomidorki z puszki.


AJ.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz