Dobra również dla dzieci bo bez skórki :)
Składniki:
2 średnie pomidory
2 szklanki wywaru (chudy wywar z ¼ piersi kurczaka,
pietruszki, marchewki, natki)
Pół małego jogurtu naturalnego łagodnego Danone
Świeża natka pietruszki, sól i pieprz ziołowy
Oczyszczamy ugotowany wywar (wyjmujemy warzywa, nać
wywalamy, kurczaka kruszymy w kawałki na talerz). Pomidory obieramy ze skórki
(wkładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na minutę. Po wyjęciu
zdejmujemy skórkę). Wycinamy z pomidorów twardą szypułkę, kroimy je w kawałki i
wrzucamy do wywaru. Stawiamy na ogień (na 5 – 10 minut, w zależności od
wielkości kawałków) aż się pomidory przegotują by nie były surowe.
Zdejmujemy garnek z ognia, przelewamy wszystko do pojemnika do blendowania, dodajemy ugotowaną marchewkę, świeżą natkę pietruszki , pokruszonego kurczaka i wszystko razem blendujemy. Następnie wlewamy jogurt naturalny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Wszystko mieszamy, podajemy na ciepło. Można dodać kilka groszków ptysiowych dla ozdoby.
Jeśli chcecie by smak zupy był bardziej wyrazisty możecie dodać
łyżeczkę koncentratu pomidorowego lub 1-2 pomidorki z puszki.
AJ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz