Choose your language

środa, 15 października 2014

ZUPA KREM Z CUKINI Z GRZANKAMI



Składniki na zupę:
1 mała cukinia
2 szklanki wywaru (chudy wywar z ¼ piersi kurczaka, pietruszki, marchewki , natki)
Pół małego jogurtu naturalnego łagodnego Danone
Świeża natka pietruszki, sól i pieprz ziołowy

Składniki na grzanki:
2 łyżeczki masła
2-3 ząbki czosnku
Czerstwa bułka lub 2 kromki chleba tostowego

     Oczyszczamy ugotowany wywar (wyjmujemy warzywa, nać wywalamy, kurczaka kruszymy w kawałki na talerz). Cukinię obieramy ze skórki , kroimy w kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy aż zmięknie.

     Gdy cukinia jest ugotowana, odcedzamy ją i dodajemy do wywaru, dodajemy ugotowaną marchewkę, pietruszkę, świeżą natkę pietruszki , pokruszonego kurczaka i wszystko razem blendujemy.  Następnie wlewamy jogurt naturalny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. 

     Do zupy dobrym dodatkiem będą grzanki czosnkowe. Bułkę obieramy ze skórki i kroimy w kosteczki, jeśli mamy chleb tostowy to również usuwamy skórkę i kroimy go w kosteczkę. Czosnek obieramy i kroimy bardzo drobno. Mieszamy go z masłem i obtaczamy w tym nasze kawałeczki pieczywa. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu (mamy masełko ;) ) aż się zarumienią. Posypujemy grzankami zupę i gotowe :)


AJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz