Składniki na zupę:
1 mała cukinia
2 szklanki wywaru (chudy wywar z ¼ piersi kurczaka,
pietruszki, marchewki , natki)
Pół małego jogurtu naturalnego łagodnego Danone
Świeża natka pietruszki, sól i pieprz ziołowy
Składniki na grzanki:
2 łyżeczki masła
2-3 ząbki czosnku
Czerstwa bułka lub 2 kromki chleba tostowego
Oczyszczamy ugotowany wywar (wyjmujemy warzywa, nać
wywalamy, kurczaka kruszymy w kawałki na talerz). Cukinię obieramy ze skórki , kroimy
w kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy aż zmięknie.
Gdy cukinia jest ugotowana, odcedzamy ją i dodajemy do
wywaru, dodajemy ugotowaną marchewkę, pietruszkę, świeżą natkę pietruszki ,
pokruszonego kurczaka i wszystko razem blendujemy. Następnie wlewamy jogurt naturalny i
doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.
Do zupy dobrym dodatkiem będą grzanki czosnkowe. Bułkę
obieramy ze skórki i kroimy w kosteczki, jeśli mamy chleb tostowy to również usuwamy
skórkę i kroimy go w kosteczkę. Czosnek obieramy i kroimy bardzo drobno.
Mieszamy go z masłem i obtaczamy w tym nasze kawałeczki pieczywa. Następnie smażymy
na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu (mamy masełko ;) ) aż się
zarumienią. Posypujemy grzankami zupę i gotowe :)
AJ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz