Choose your language

niedziela, 19 października 2014

ZAWIJASKI Z CUKINIĄ



      Składniki:
      - mała cukinia
      - pierś z indyka
      - oliwa z oliwek około 50g
      - pieprz ziołowy
      - suszony koperek
      - suszona bazylia
      - sól






     Pierś z indyka kroimy w cienkie paski i delikatnie rozbijamy by łatwiej było nam je zwijać, następnie solimy i oprószamy pieprzem, odkładamy na parę minut. W tym czasie obieramy i kroimy cukinię w cieniutkie paseczki za pomocą obieraka, środek z pestkami możemy pokroić w kostkę i później dorzucić do naczynia żaroodpornego w którym będziemy piec nasze zawijaski. Do miski wlewamy oliwę z oliwek, dosypujemy koperek i  bazylię (po dwie łyżeczki) , pieprz i sól do smaku.

     Paseczki cukinii moczymy w marynacie a następnie układamy po 3-4 paseczki na jednym kawałku mięsa. Zwijamy w rulonik i spinamy wykałaczką by się nie rozpadały. Jeśli obawiacie się ze nie starczy wam cukinii to możecie dawać po 2 paseczki, po prostu im więcej cukinii tym lepiej ją czuć ;) 

     Układamy wszystko w naczyniu żaroodpornym, wlewamy resztkę marynaty i dokładamy kawałki cukinii które nam zostały. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. 



















AJ.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz