Składniki:
- mała cukinia
- pierś z indyka
- oliwa z oliwek około 50g
- pieprz ziołowy
- suszony koperek
- suszona bazylia
- sól
Pierś z indyka kroimy w cienkie paski i delikatnie rozbijamy
by łatwiej było nam je zwijać, następnie solimy i oprószamy pieprzem, odkładamy
na parę minut. W tym czasie obieramy i kroimy cukinię w cieniutkie paseczki za
pomocą obieraka, środek z pestkami możemy pokroić w kostkę i później dorzucić
do naczynia żaroodpornego w którym będziemy piec nasze zawijaski. Do miski
wlewamy oliwę z oliwek, dosypujemy koperek i bazylię (po dwie łyżeczki) , pieprz i sól do
smaku.
Paseczki cukinii moczymy w marynacie a następnie układamy po
3-4 paseczki na jednym kawałku mięsa. Zwijamy w rulonik i spinamy wykałaczką by
się nie rozpadały. Jeśli obawiacie się ze nie starczy wam cukinii to możecie dawać
po 2 paseczki, po prostu im więcej cukinii tym lepiej ją czuć ;)
Układamy wszystko w naczyniu żaroodpornym, wlewamy resztkę
marynaty i dokładamy kawałki cukinii które nam zostały. Pieczemy około 20 minut
w 200 stopniach.
AJ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz